Acord entre la CCMA i ADIFOLK
· Aplec · Cultura Popular · DAP · Jif 4 Abr 2019

ACORD ENTRE LA COORPORACIÓ CATALANA DE MITJANS AUDIOVISUALS I ADIFOLK

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA)  i l'Associació per a la Difusió del Folklore (ADIFOLK) han renovat l'acord de col·laboració per tal de difondre i promoure les activitats programades per l'ADIFOLK.

Segons aquest acord, que té una durada de dos anys, els mitjans de la CCMA difondran les activitats programades en relació amb l'Aplec Internacional, les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya i la Diada d'ADIFOLK a Perpinyà.

Aquest any, ADIFOLK és un dels organitzadors del 32è Aplec Internacional 2019, que tindrà lloc a Copenhaguen, a Dinamarca, del 26 al 20 d'abril. Un any més, un tast de la nostra cultura popular i tradicional, encapçalada per la dansa més emblemàtica, la sardana, viatjarà fora del país. Cada edició de l'Aplec Internacional compta amb la participació de més de 20 grups folklòrics del territori, cosa que representa un total aproximat de 500 actuants, als quals encara cal sumar els més de 1.000 acompanyants que també formen l'expedició catalana. A més, també els acompanyen grups de la ciutat que acull l'Aplec, fet que potencia l'intercanvi de coneixements i cultures.

L'any 1988, amb l'objectiu de donar a conèixer arreu d'Europa la cultura popular catalana, s'organitza la primera edició de l'Aplec a Amsterdam, amb el nom de l'Aplec Internacional de la Sardana, que més tard va afegir al seu programa la Mostra de Grups Folklòrics. L'any 2012, coincidint amb el 25è aniversari, va passar a anomenar-se l'Aplec Internacional.

Una altra de les cites importants d'aquest any serà la 3a Diada d'ADIFOLK, que tindrà lloc el 13 de juliol a Perpinyà, emmarcada dins la programació de la Capital de la Sardana 2019. En aquesta jornada, hi haurà activitats de tot tipus al voltant de la cultura popular, que ompliran els carrers i places del centre històric de la ciutat. L'àmbit amfitrió d'aquesta 3a edició el tindran les colles de Falcons, amb una gran mostra falconera al Castellet.

Dins de l'objectiu d'ADIFOLK de difondre el folklore i les tradicions populars catalanes, tant arreu del territori català com a nivell internacional, l'entitat també organitza les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, que tenen lloc al mes de setembre i que enguany arribaran a la 47a edició.

L'ADIFOLK és una entitat sense ànim de lucre, declarada d'utilitat pública l'abril del 2012, que té com a objectiu fonamental potenciar i dinamitzar la cultura popular del nostre país i també donar a conèixer a Catalunya el folklore d'altres indrets del món, mitjançant diferents intercanvis culturals. L'entitat pertany al CIOFF (Comitè Internacional d'Organitzadors de Festivals Folklòrics –reconegut amb la categoria d'Estatus B per la UNESCO-) i entre les activitats que porta a terme destaquen les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya i l'Aplec Internacional.

Aquest acord s'emmarca en la missió de promoció i difusió de la cultura que té la CCMA, i en el seu compromís per garantir la cobertura dels grans esdeveniments culturals i dels festivals més rellevants del país, a través de la col·laboració amb les institucions que treballen per fomentar la cultura, l'educació, la creació i la innovació.