1a GALA DE L'ANY 2018 · Montblanc
· Aplec · Cultura Popular · DAP · Jif 26 Nov 2018

LA 1a GALA DE L’ANY D’ADIFOLK S'HA CELEBRAT AMB TOTA LA SOLEMNITAT A LA “CAPITAL DE LA SARDANA 2018”

El diumenge 25 de novembre, la vila de Montblanc, com a amfitriona de la “Capital de la Sardana 2018” va acollir la 1a Gala de l’Any d’Adifolk, a l’antiga església de Sant Francesc que va aplegar més de 500 persones.
Adifolk, l’Associació per a la Difusió del Folklore de Catalunya, ha volgut instaurar aquest nou esdeveniment cultural per a prestigiar i reconèixer la tasca de projecció i internacionalització de la cultura popular catalana, amb el suport de grups i federacions dels diferents àmbits que des de sempre han confiat amb Adifolk. I així es va poder veure amb aquesta primera edició de la Gala, que va rebre la confiança com es va fer palès amb la participació extraordinària de convidats i assistents d’arreu del país. La Gala va superar les expectatives amb una solemnitat que va destacar en tota la jornada.
Durant la cerimònia, es van lliurar els Premis Adifolk 2018. Al Grup de l’Any, que va recaure als Geganters i Grallers d’Oliana, pel seu compromís i participació en esdeveniments de gran envergadura, i per la voluntat de visibilitzar l’activitat gegantera que hi ha a les comarques de muntanya del Pirineu; A la Federació de l’Any, atorgat a la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, amb motiu dels seus 60 anys promocionant des de les colles la dansa nacional, la sardana; El Premi a la Personalitat de l’Any va tenir dos reconeixements, en primer lloc a la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, al capdavant la seva directora M.Àngels Blasco, pel treball de projecció de la nostra cultura en un any molt difícil i que han estat el motor per que Catalunya hagi estat a la capital dels Estats Units d’Amèrica; I finalment, Premi a la Personalitat de l’Any, amb tots els honors, a l’Hble. Sr. Lluís Puig, Conseller de Cultura a l’exili, que fou recollir per la seva filla Alba Puig, al mateix temps que es feu una connexió amb el Conseller des de Brussel·les.
La gala ha comptat amb una potent representació de la cultura popular montblanquina: l'Aula de Sons, Dimonis de Montblanc, Coral Flor de Lis, Grup d’havaneres “Havana Vieja”, Banda de Música “Verge de la Serra”, Grallers de Montblanc, Amics dels Gegants de Montblanc, Grup Sardanista del Museu, Àliga, Drac, Aligot i Drac Petit, la Mulassa i la Mulasseta, els Torraires de Montblanc, els Balls de Bastons, els Gegants i Nanos, Josep Ma i Alexandre Amorós “Xolis”. Així com també, Adifolk ha aportat el Capgròs Folk i la veu més internacional de Oyuna Baturova.
Un dels moments més esperats, arribava amb la proclamació del 32è Aplec Internacional 2019, que portarà la gran mostra de la cultura popular catalana fins a la capital de Dinamarca, Copenhagen, els dies 26-27-28 d’abril.
El president d’Adifolk, Ivan Besora, ha valorat molt positivament aquesta primera Gala, que s’ha celebrat amb gran rigor i que ha donat una gran solemnitat.