LA CULTURA POPULAR CATALANA A JAPÓ
· Cultura Popular 26 Oct 2021

LA CULTURA POPULAR CATALANA A JAPÓ

Aquest estiu el Centre Català de Kansai (CCK) (Osaka) amb la col·laboració d'ADIFOLK i les Universitats de Waseda y Tokyo Gakugei han iniciat un projecte per conèixer la tradició catalana dels gegants, capgrossos i bestiari festiu.
  
Una recerca que s’ha basat amb la informació proporcionada per Adifolk, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, el Taller AVALL i el Taller Folk al Biax i que ha donat com a resultat tres estudis: “Gegants i capgrossos catalans comparats amb els altres que existeixen fora Catalunya”, “Gegants i capgrossos catalans comparats amb les figures tradicionals japoneses” i “Gegants i capgrossos i la relació amb els infants”.
  
La segona etapa, el 28 d’agost, fou l’entrevista al programa japonès “Talents”, amb la participació del president d’Adifolk Ivan Besora, el president de l’ACGC Joan Puigserver, en Folk i la presentadora Makiko Yagi.
  
La tercera etapa, a finals de setembre, ha estat presencial a la seu del Casal Català de Kansai, amb la participació d'estudiants i professors de les Universitats de Waseda i Tokyo Gakugei, en que s’ha fet un taller de construcció de tres capgrossos de tomany reduït: una carbassa, un lladre tradicional japonès i un monstre japonès.
  
Com a cloenda d’aquest projecte, els estudiants japonesos van rebre un certificat d'assistència en català signat pel Sr. Folk.
  
Amb aquesta projecció internacional hem obert una nova via de col·laboracions entre Adifolk i les comunitats catalanes a l’exterior.