2a GALA DE L'ANY D'ADIFOLK 2019 · Gironella
· Aplec · Cultura Popular · DAP · Jif 2 Des 2019

LA MÚSICA POPULAR, GRAN PROTAGONISTA DE LA 2a GALA DE L'ANY D'ADIFOLK

Moltes sorpreses es van viure a la 2a edició de la Gala de l’Any d’Adifolk, que va omplir amb prop de 200 persones la sala del Blat de Gironella. A la cerimònia es van descobrir els noms dels guardonats amb els  premis Adifolk -la Cobla la Principal de L’Escala, la Federació de l'Any a la Federació Catalana de Societats Musicals i les persones de Carles Solanich i Montserrat López-, la seu del 33è Aplec Internacional 2020 -l’Alguer- i el primer festival de cultura popular infantil.

Una dotzena d’entitats, de geganters, corals, esbarts, grups de teatre i de poesia, etc., representatives de la cultura popular de Gironella, acompanyats pel capgròs Folk i la Pubilla i l’Hereu de Catalunya, van obrir dissabte la segona edició de la gran festa de la cultura popular catalana que organitza l’Associació per a la Difusió del Folklore. La cerimònia va tenir com a clar protagonista la música popular. I és que dues de les entitats guardonades amb els Premis Adifolk són d’aquest àmbit: la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM) i la Cobla la Principal de L'Escala, premi a la Federació de l’Any i al Grup de l’Any, respectivament. El tercer dels premis, a la Personalitat de l’Any, va reconèixer a Carles Solanich i Montserrat López, pels més de 30 anys col·laborant amb Adifolk i vinculats al món dels esbarts dansaires.

El lliurament d’aquests guardons va ser l’acte principal d’una festa que vol servir per posar de manifest la vitalitat de la cultura popular catalana, i també per fer balanç de l’any per part d'Adifolk. Però l’esdeveniment va deixar altres titulars destacats.

Nou festival per al públic infantil

Durant la cerimònia, es va presentar el nou festival l’InCulCat, que, segons Ivan Besora, president d’Adifolk, “neix amb l’objectiu de convertir-se en la gran festa de la cultura popular infantil, per tal que tots els grups infantils dels diferents àmbits tinguin el seu espai propi i una festa on se sentin protagonistes”. El festival estarà obert  a tots els grups infantils del territori, i compaginarà una part festiva –amb actuacions, espectacles i mostres– amb una part lúdica, on els més joves podran gaudir d’àmplia diversitat d’activitats, des d’aprendre a portar un gegant o conèixer els instruments tradicionals. La primera edició del festival serà el 30 de maig de 2020 a Capellades.

L’Alguer, seu del pròxim Aplec Internacional

A la gala també es va donar a conèixer la seu del 33è Aplec Internacional d’Adifolk, la gran mostra de la cultura popular catalana a l’exterior: serà l’Alguer, a l’illa italiana de Sardenya, que d’aquesta manera prendrà el relleu de Copenhaguen. Per Ivan Besora, amb aquesta decisió es vol destacar la vinculació història i cultural de Catalunya amb aquesta població com també la pròpia vinculació d’Adifolk amb les institucions de l’Alguer i el seu conjunt d’associacions.