47enes JORNADES INTERNACIONALS FOLKLÒRIQUES DE CATALUNYA
· Jif 16 Set 2019

LES 47es JORNADES INTERNACIONALS FOLKLÒRIQUES DE CATALUNYA REFORCEN LA PRESÈNCIA AL TERRITORI

Amb prop de 200 participants i una trentena d’espectacles, des dels ritmes frenètics del Senegal fins als colorits balls mexicans, passant per coreografies russes o les danses basques. Així han estat les 47es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya (JIF), que van finalitzar aquest diumenge a Figueres després de deu dies d’espectacles i activitats. El festival enguany s’ha celebrat a quinze poblacions catalanes –des de Barcelona a Calella, de Figueres a Montblanc– i ha recuperat el caràcter itinerant de la cloenda, en una clara aposta per arribar a més públic i a més territori.

Diumenge 15 de setembre a la tarda, un espectacle conjunt al Teatre Jardí de Figures dels ballets folklòrics de el Senegal, Mèxic, la República russa de Baixkíria, Euskadi i tres grups catalans va servir per acomiadar les 47a edició de les JIF. A més de les actuacions individuals, els grups van oferir un espectacle conjunt, fusionant les tradicions de les seves cultures, i amb una orquestra i un grup de ball integrats per artistes de cada país, interpretant una peça tradicional catalana, en una bona metàfora de l’objectiu d'aquest festival: fomentar la cohesió entre els pobles mitjançant la dansa

Amb l’elecció de Figueres, a Girona, com a cloenda del festival, que en els darrers anys s'havia fet a Barcelona, els organitzadors –l’Associació per a la difusió del Folklore, Adifolk– han volgut recuperar el seu caràcter itinerant, ja que cada any se celebrarà una demarcació diferent.

En total han estat deu dies de celebracions en escenaris diversos (ateneus, casinos, pavellons, places i carrers) de quinze localitats catalanes, reivindicant així la proximitat al territori i al públic, i el caràcter obert i popular de la festa: Calella, Santa Maria de Palautordera. Juncosa, Rajadell, Arenys de Mar, La Llagosta, Barcelona, Montblanc, Bellpuig, Matadepera, Ripoll, Gironella, Hospitalet de Llobregat, Vilanova d’Espoia i Figueres.

En aquesta edició el públic ha pogut gaudir de ritmes i coreografies molt diverses, portades pel ballet folklòric Dakar del Senegal, el grup S’Eixam Mallorquí Sóller, el ballet Krujevà de la República de Baixkíria i  l’Elai Alai de Portugalete (Euskadi), però també dels esbarts i entitats catalanes (com l'Esbart Cor de Catalunya, Mediterrània Dansa de Figueres, Esbart Maragall d'Arenys de Mar, l'Esbart Dansaire de l’Hospitalet o els Gegants de Calella). Tots ells han compartit escenaris i experiències, en unes trobades que busquen per sobre de tot estrenyent els llaços entre cultures.